Met paard en wagen. Zo begon het huidige HSF in 1923. Directeur Simon Frederiks is de derde generatie Frederiks die het full-service koel- en vriestransportbedrijf leidt. Met een geschiedenis in tank-, staal-, container- en vleestransport maakte HSF in 1995 een keuze: doorgaan daar waar je de meeste kansen ziet. In dit geval vleestransport. Met dertig vrachtauto's deed het bedrijf een gewaagde stap en ging een samenwerking aan met RSB - ook een transportbedrijf, destijds in het bezit van vierhonderd auto's. In 1999 werd dit fusiebedrijf HSF.

HSF is de huidige marktleider in koel- en vriestransport in Nederland en een van de grootste spelers in Europa. Met vestigingen in Nijmegen, Winterswijk, en - buiten onze landsgrenzen - in Engeland, Duitsland, Polen en Slovenië.

HSF, dat hoofdzakelijk vlees vervoert, doet dat onder andere in kunststof palletboxen van DOLAV®. "Dat was vroeger wel anders", vertelt Simon Frederiks, algemeen directeur van HSF. "Tot begin jaren negentig van de vorige eeuw werd er in onze sector nog veel gewerkt met hout en karton. Je kunt je voorstellen dat dit niet de meest hygiënische manier van vleesvervoer was. Hout splintert en karton scheurt. Bedenk eens hoeveel stofdeeltjes er vrijkomen als je een kartonnen doos openmaakt. Dat kon volgens ons een stuk schoner." Frederiks ging daarom op zoek naar een hygiënisch en praktisch alternatief: kunststof. Hij probeerde allerlei merken, maar koos al snel voor Dolavs.

Voorop in de markt
"HSF was het eerste bedrijf dat overstapte op kunststof palletboxen. In 1993 al ging ik op werkbezoek in Birmingham, Engeland, waar ze met Dolavs werkten. Direct werd me duidelijk dat het werken met kunststof naast belangrijke voordelen op het gebied van hygiëne ook een flinke besparing met zich meebrengt. Zo behoren verwijderingskosten van karton en hout tot het verleden. Bovendien zijn de palletboxen van DOLAV® stapelbaar tot zes hoog en is het laden en lossen een stuk eenvoudiger - dus sneller. En waarom juist die van DOLAV®? De kwaliteit was en is het hoogst, minder breuk dan bij andere boxen en de boxen voldeden toen al aan wet- en regelgeving omtrent hygiëne", licht Frederiks toe. Het resultaat van het klantonderzoek dat HSF vervolgens liet uitvoeren over de vraag in de markt, was meer dan duidelijk. De Dolavs kwamen er.

Seamless Service
Vandaag de dag heeft HSF 200.000 palletboxen van Israëlische makelij in gebruik. In een eigen wasstraat die volledig aan de HACCP-regelgeving voldoet, wast HSF wekelijks 15.000 stuks. Twee volautomatische machines in twee shifts per dag. Intern heeft HSF een 'dedicated' team dat zich voor schoonmaak en reparatie ontfermt over de palletboxen. Dit maakt allemaal onderdeel uit van het volledige ontzorgingssysteem van HSF.

Bedrijven gebruiken de Dolavs in een poule- of huursysteem. In het poulesysteem gebruiken klanten naar behoefte transportruimte of een aantal boxen. Ze hoeven verder nergens meer over na te denken. "HSF investeert, repareert, reinigt, transporteert en administreert. Zo hebben klanten geen omkijken naar hun transport, hoeven ze niet te investeren in vrachtwagens of pallets en palletboxen, en zijn zaken als reparatie en schoonmaak geregeld. Ontstaat er een conflict vanwege een saldoverschil in boxen tussen leverancier en ontvanger, dan hoeft hun relatie daar niet onder te lijden. HSF regelt dat het goed komt. 'Seamless service' is niet voor niets ons motto", aldus Frederiks.  

Een zwaar bestaan
De kunststof palletboxen van DOLAV® zijn de enige in de markt, die uit één stuk bestaan. Belangrijk voor hygiëne en de stevigheid. De boxen hebben namelijk geen makkelijk bestaan. Er wordt niet door iedereen even zachtzinnig mee omgesprongen, waardoor er regelmatig boxen stuk gaan. Zowel Frederiks als Addy Bleijs, Area Manager Benelux bij DOLAV®, meenden dat de palletboxen nog steviger konden. Dat was twee jaar geleden. De partijen werkten nauw samen om een steviger box te ontwikkelen. Het resultaat: een palletbox met nokken en voeten die op een ingenieuze manier zijn verstevigd. De opbrengst daarvan is verbluffend: het aantal reparaties van dit nieuwe type box - de ACE 1000 - is teruggedrongen met tachtig procent, wat minder kosten betekent. Ook zijn er aanzienlijk minder schades, wat weer resulteert in een tevreden klant.

De twee bedrijven hebben een gezamenlijke historie van twintig jaar. Deze samenwerking heeft voor mooie resultaten gezorgd. "We hebben nu de topper onder de kunststof bakken, ook wel big boxes genaamd. Dit is mede mogelijk gemaakt door Addy Bleijs, die DOLAV® nu sinds twee jaar in de Benelux vertegenwoordigt. En daar ben ik erg blij mee. We hebben samen een mooie innovatie bewerkstelligd, waar de markt echt iets aan heeft. Daarnaast kan ik erop rekenen dat levertijden worden nagekomen - we maken tenslotte duidelijke afspraken met elkaar", vertelt Frederiks. "Waarover ik ook vol lof ben, is het projectteam dat uit mensen van HSF, DOLAV® Israël en DOLAV® Benelux bestaat. Dit team legt zich toe op innovatie en kwaliteitsverbetering. Denk daarbij aan een nog langere levensduur en nog betere hygiëne, of aan de ontwikkeling van barcodering, verwerkt in een chip."

Kortom: een samenwerking die nog weleens verdubbeld zou kunnen worden wat looptijd betreft. "Ik kan iedereen de palletboxen van DOLAV® aanbevelen - meer vooroplopen in de markt, kun je op dit moment echt niet", besluit Frederiks.

Verschenen in: Meat & Co., oktober 2012

Deel  |  Print