Dolav palletbox halen de oogst binnen

De wijngaarden aan de Luxemburgse oevers van de Moezel liggen nog in nevel gehuld wanneer er 's ochtends al vroeg wordt begonnen met het binnenhalen van de druivenoogst. Een proces dat zich elk jaar gedurende de maanden september en oktober opnieuw voltrekt.

 

DSC 20131008 110126

De wijngaarden zijn van Domaines Vinsmoselle en beslaan een oppervlakte van 850 hectare. De Vinsmoselle coöperatie is opgericht in 1921 en omvat tegenwoordig de wijnkelders van Greiveldange, Grevenmacher, Remerschen, Stadtbredimus, Wellenstein en Wormeldange. Het bedrijf is daarmee de grootste producent van wijn en mousserende wijn - crémant - in Luxemburg en heeft ruim 300 kwaliteitswijnen in haar assortiment.


Tussen de wijnranken zijn de plukkers bezig met het handmatig selecteren en plukken van de druiven. Een secuur klusje dat met veel zorg wordt uitgevoerd. De grond waarin de wijnranken geplant zijn, zorgt voor de specifieke, rijke smaak van de druiven en de manuele druivenpluk waarborgt de kwaliteit van de binnengehaalde oogst. Is de emmer vol, dan wordt deze geledigd in de langs de velden gereed staande palletboxen van DOLAV®.

Innoverend
Omdat Domaines Vinsmoselle -inmiddels al ruim 20 jaar geleden- haar oogstverwerkingsproces heeft geautomatiseerd, is men op zoek gegaan naar een kunststof palletbox die naadloos in dit gehele proces van het binnenhalen tot en met verwerken van de druivenoogst zou passen. Een box, bovendien, die moest voldoen aan de strikte regelgeving op het gebied van hygiëne. Het bedrijf heeft hierin haar partner gevonden in DOLAV® Plastic Products.

DOLAV® heeft ruim 30 jaar ervaring met het produceren en leveren van kunststof palletboxen aan onder meer de voedingsindustrie. Dolavs worden -als enigen in de markt - uit één stuk gefabriceerd door middel van een uniek spuitgietprocedé met voedselgeschikt HDPE kunststof.

Domaines Vinsmoselle heeft gekozen voor de gesloten uitvoering van de Dolav type 800 palletbox. Qua maatvoering (1200x800x740 mm), inhoud (500 l) en draagvermogen (700 kg) past deze uitstekend in de automatische verwerkingslijn van de wijnproducent. Daarnaast zijn Dolavs bij uitstek geschikt voor gestapelde opslag en zijn ze bestand tegen het vervoer met vorkheftrucks. Verder zijn de boxen UV-bestendig, hetgeen natuurlijk heel belangrijk is bij intensief gebruik in de buitenlucht. Tot slot zijn de boxen voorzien van een opdruk en geproduceerd in een speciale kleur, geheel volgens de wensen van Domaines Vinsmoselle.

Kwaliteitsproduct
Bij het verzamelstation is het een komen en gaan van tractoren met opleggers vol met Dolavs die tot de rand toe zijn gevuld met druiven. De volle boxen worden van de trailers afgehaald door vorkheftrucks en geladen op de automatische verwerkingslijn.


DSC 20131008 114332

Voordat de Dolavs worden doorgevoerd naar het ledigingsstation wordt er eerst een monster genomen van de druiven. Pas nadat het monster door het lab is gekeurd en akkoord bevonden, wordt de box gekiept en geledigd. Vervolgens wordt de lege palletbox direct gereinigd in de automatische wasstraat en opgestapeld voor volgend gebruik.

Tijdens de oogstmaanden zijn er continu zo'n 2600 Dolavs in omloop. Als je dan bedenkt dat veel van de boxen al 20 jaar dienst doen en er nog steeds fantastisch uit zien, kun je met recht spreken van een duurzaam en hygiënisch kwaliteitsproduct dat voldoet aan de eisen die door zowel de Luxemburgse staat als de Europese Unie aan de wijnproductie worden gesteld.

De heer Guido Sonntag, chef caviste Crémant Poll Fabaire, Domaines Vinsmoselle, zei hierover: "Het is bijna wonderbaarlijk te noemen. In de 20 jaren dat wij nu Dolav palletboxen gebruiken, hebben wij slechts een handjevol boxen hoeven repareren. Terwijl de boxen toch zeer intensief worden gebruikt. Dolavs voldoen uitstekend binnen alle fases van ons productieproces, of het nu gaat om transport, handling, reiniging of opslag. Ze kunnen de meest veeleisende omstandigheden met gemak aan. Wij zijn zeer tevreden over de waardevolle toevoeging die de palletboxen van DOLAV® aan ons productieproces leveren."

Deel  |  Print