Urban mining met DOLAV® palletboxen

 

Inzameling en recyclage

DSC 8613Recupel is een Belgische vereniging zonder winstoogmerk die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektro-toestellen en lampen organiseert.

Recupel werd in 2001 voor en door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal in België opgericht. Recupel zorgt er voor dat dit materiaal op een kostenefficiënte wijze wordt ingezameld en verwerkt.

In 2017 bijvoorbeeld, verzamelde en verwerkte Recupel via haar netwerk bijna 38 miljoen afgedankte verlichting en elektrotoestellen.

Alle herbruikbare materialen zoals ijzer, koper en kunststof worden voor de volle 100% gerecycleerd. Gevaarlijke stoffen zoals kwik worden gescheiden. Peter Sabbe, CEO van Recupel verklaart: “ons voornaamste doel is dat alles wordt omgezet in nieuwe grondstoffen en dat België een doeltreffende en wereldwijd erkende 'urban mine' wordt".

Europese overeenkomst (ADR) 2017

Naar aanleiding van de in 2017 van kracht geworden Europese reglementering voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, was Recupel op zoek naar een nieuw recipiënt voor het inzamelen van gebruikte spaarlampen en TL-verlichting.

Als beste getest

Na uitvoerige tests met de pallet boxen van diverse makelij, heeft Recupel gekozen voor DOLAV®. Treatment Manager Els Verberckmoes zegt hierover: “de palletboxen van DOLAV® scoorden het best ten aanzien van performance, kwaliteit en duurzaamheid. Daarnaast heeft DOLAV® onze wensen ten aanzien van het gewenste design van de nieuwe recipiënten feilloos naar de praktijk vertaald”.

Naar wens aangepast

DOLAV® heeft haar standaard type 800 palletbox aangepast naar wens van Recupel. Er moesten twee versies komen: een standaard DOLAV® type 800 palletbox voor de opvang van kleine lampen en een verlengde type 800 palletbox voor lange tl-buizen. Beiden met afsluitbaar deksel en voorzien van diverse logo’s en bedrukking.

De verlengde type 800 Recupel-Dolavs zijn vervaardigd uit twee standaard type 800 boxen. Deze worden aan één korte zijde afgezaagd en door middel van spiegellassen aan elkaar bevestigd. Op deze wijze wordt de gewenste afmeting verkregen. Ook zijn de middelste poten van de verlengde box zodanig aangepast dat de volle recipiënten met gemak kunnen worden verplaatst met behulp van een vorkheftruck. Verder is het deksel voor beide palletboxen voorzien van metalen haken (U-profielen) zodat het deksel bij het openen deel blijft uitmaken van de box. Ook zijn de deksels voorzien van straps waarmee ze worden vastgemaakt aan de palletboxen en is de gewenste bedrukking op beide versies van de palletboxen aangebracht.

Nieuwe standaard in de recyclagesector

DSC 8662   De aangepaste Dolavs zijn hiermee perfect geëigend
   voor het doel waarvoor ze worden gebruikt: het
   inzamelen van afgedankte verlichting en het veilige
   vervoer ervan naar de verwerkingsinstallaties. Dit
   wordt ook onderschreven door de medewerkers van
   de diverse Belgische recyclageparken waar deze
   standaard en verlengde type 800 palletboxen te
   vinden zijn.

   Sinds de start van de samenwerking in 2015, heeft 
   Recupel ondertussen bijna 4.000 kleine en bijna
   5.000 verlengde DOLAV® palletboxen in gebruik
   genomen.

   DOLAV® is er trots op dat zij als gewaardeerde
   partner van Recupel een rol kan spelen bij het
   omzetten van afval in grondstoffen die tot in het
   oneindige kunnen worden hergebruikt. Gezamenlijk
   werken we aan een circulaire maatschappij en een
   circulaire economie.

Deel  |  Print