Wecycle kiest voor Dolavs

Producenten en importeurs hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) verantwoord te laten inzamelen en recyclen. Iedere producent of importeur kan deelnemen aan het collectieve inzamelsysteem.


Landelijke inzameling
Wecycle - sinds begin 2011 de handelsnaam van de Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) - organiseert op een effectieve en efficiënte manier de landelijke inzameling van e-waste en laat dit hoogwaardig recyclen. Hierdoor komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en hoeven er minder primaire grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur.

Voor het inzamelen en optimaal recyclen van gebruikte verlichting is Wecycle op zoek gegaan naar een geschikte, gecertificeerde partner. Een partner die een oplossing kon bieden voor het opslaan van gebruikte energiezuinige verlichtingsapparatuur zoals spaarlampen en TL-buizen. Een categorie afval waar in 2010 toch zo'n 1,7 miljoen kilo van is opgehaald.

Succesvolle samenwerking
Wecycle heeft hiervoor haar partner gevonden in DOLAV. DOLAV heeft ruim 30 jaar ervaring met het produceren en leveren van palletboxen aan onder meer de recyclingindustrie. De DOLAV palletboxen worden gefabriceerd door spuitgietmachines die HDPE (hogedichtheidpolyethyleen) door middel van lagedruk in mallen spuiten. Dit proces zorgt er voor dat de enkele wanden van de palletboxen ondoordringbaar, sterk en solide zijn. Dit maakt de boxen bij uitstek geschikt voor het gebruik bij extreme hitte of diepvrieskou en waarborgt een lange levensduur.

DOLAV is aan de slag gegaan en heeft de Dolav Type 800 palletbox aangepast aan de lijst van verdere wensen van Wecycle. Een lichtgewicht (36 kg) palletbox met een volume van 500 liter en draagkracht 

Wecycle
Wecycle-Dolavs worden op een van de recyclepunten afgeleverd.

tot zo'n 700 kg. De palletbox moest afsluitbaar zijn, dus een stevig deksel en gegalvaniseerd metalen slot behoorden ook tot het eisenpakket. Verder moest de palletbox geschikt zijn voor gestapelde opslag (tot 8 hoog) in de buitenlucht en daarom waren UV- en corrosiebestendigheid van belang. Ook moest er rekening gehouden worden met het vervoer door vorkheftrucks en de impact die dat op de 
constructie van de box zou kunnen hebben. Het design en de uiteindelijke uitvoering moesten dus goed tegen een stootje kunnen.

Met recht kan de samenwerking tussen Wecycle en DOLAV succesvol worden genoemd. Niet alleen werden de volgens specificatie gefabriceerde palletboxen op tijd geleverd en geplaatst bij de diverse recyclepunten, ze zijn ook naar volle tevredenheid in gebruik genomen zodat een juiste en verantwoorde omgang met het milieu gewaarborgd is.


 ©DOLAV® 2013

Deel  |  Print